Glutenfria kosttillskott på apoteken

Ombudsman Linus Engqvist Richert håller just nu på att se över hur kosttillskott marknadsförs hos apotekskedjorna. Många presenteras som glutenfria, trots att alla andra liknande kosttillskott också är glutenfria. Det kan bli förvirrande för den som faktiskt inte tål gluten, och man kan bli osäker på om de som inte har glutenfrimärkning kanske innehåller gluten. Apotekens och kosttillskotsföretagens marknadsföring riskerar att begränsa konsumenter som inte tål eller inte vill ha gluten helt i onödan.

Ett kosttillskott som heter GlutenGo finns på marknaden och påstås hjälpa personer som är känsliga mot gluten, dock inte personer med celiaki. Det finns inga belägg för att produkten verkligen skulle kunna hjälpa personer som inte tål gluten, och då det inte finns andra än människor med celiaki som inte tål gluten är det väldigt oklart vilken målgrupp GlutenGo har.

Om du har celiaki bör du undvika att använda produkter som GlutenGo, då det skulle kunna invagga dig i en falsk trygghet. Det skyddar dig inte från de negativa effekterna från glutenintag.